BUN nieuws

AH-Winkel Markenpoort meest duurzame supermarkt van Flevoland

10 maart 2014 - Nieuw infoscherm laat klant meekijken met stroom van de zon

Hoeveel wasmachines kunnen er draaien dankzij de 221 zonnepanelen op het AH-dak? Of hoeveel kopjes thee kun je ervan zetten? Albert Heijn Markenpoort in Almere Haven zit al sinds de opening vol met allerlei duurzame snufjes. En vanaf nu kunnen klanten de energieopbrengst van de zonnepanelen real-time volgen op een groot televisiescherm bij de ingang, boven de groenteafdeling. Wethouder Ben Scholten onthulde op maandag 10 maart deze nieuwe informatievoorziening.
 

Buurtwinkel om de klant te verwennen

AH Markenpoort is in november 2012 van een kleine buurtsupermarkt herrezen als wijkwinkel die erop is gericht om de klant lekker te verwennen. Binnen, met keuze uit veel meer producten. En buiten, met onder meer een laadpaal waar elektrische auto’s gratis kunnen ‘tanken’. Dit is een van de manieren waarop deze winkel een blauwdruk moet zijn voor nog veel meer te openen duurzame AH-winkels. En voor de klant is het leuk om te weten dat zijn winkel bijdraagt aan een schonere, zuinigere en veiligere wereld. Daarom start Albert Heijn Markenpoort de komende tijd een campagne om Almere te laten kennismaken met de duurzaamste winkel van Nederland.

Zonnepanelen op het dak

Op het grote televisiescherm boven de groenteafdeling kunnen klanten live meekijken hoeveel energie de 221 zonnepanelen boven op het dak van Albert Heijn Markenpoort opwekken. De opbrengst is niet alleen een abstract getal in kilowatts per uur, maar wordt vertaald naar hoeveel wasmachines kunnen draaien of kopjes thee kunnen worden gezet. Op een zonnige dag zie je de aantallen omhoog schieten! De elektriciteit van de zonnepanelen wordt overigens gebruikt voor de gratis laadpaal en de energiezuinige ledverlichting op het parkeerterrein.

Hergebruikt materiaal en lavakoffers voor wateropvang

Albert Heijn Markenpoort heeft nog veel andere duurzame kanten. Zo wordt de warmte die de koelingen opwekken gebruikt om de winkel zelf te verwarmen. Verder is bij de bouw zoveel mogelijk materiaal gebruikt uit de sloop van het oude kantorencomplex ‘Markenpoort’. Onder de parkeerplaatsen zijn zogeheten lavakoffers gebouwd die regenwater opvangen en zuiveren: zo stroomt schoner water naar het riool en staan de straten bij een hoosbui minder snel blank. Waar mogelijk zijn bovendien lokale leveranciers ingeschakeld, zoals een Almeerse architect, een Almeerse projectontwikkelaar en een Almeerse hovenier. Dat scheelt in autokilometers en draagt bij aan een sterk Almeers ondernemersklimaat. Ook dat is immers duurzaam: op zo veel mogelijk manieren investeren in de toekomst. De komende tijd wordt steeds een ander duurzaamheidsaspect in het zonnetje gezet.