BOUW OOSTERWOLD GESTART MET VERGROTEN VAN BIODIVERSITEIT

Achtergrond 28 september 2021

Op maandag 27 september hebben we de bouw van het duurzame winkelcentrum Oosterwold in Almere gevierd met het planten van groen en het plaatsen van drie natuurpalen. We richten ons tijdens de bouw op het vergroten van de biodiversiteit en het compenseren van CO2. Stichting Landschapsbeheer Flevoland gaat daar in opdracht van ons de komende maanden verder mee aan de slag.

DUURZAAM EN BIODIVERS

Om de start van de bouw feestelijk te vieren, hebben projectontwikkelaar Thomas Boon, wethouder Floriade, Duurzaamheid en Democratische vernieuwing Jan Hoek van GroenLinks en directeur van Landschapsbeheer Flevoland Ronald Spanier gezamenlijk het eerste groen geplant. Er zijn drie verschillende natuurpalen geplaatst. Eén voor wilde bijen, één voor vleermuizen en één met hop voor vlinders. De planten en de palen dragen bij aan een gevarieerd leven voor de dieren. 

Dit project is anders dan onze voorgaande projecten. Oosterwold is een groen, agrarisch gebied en dat biedt mogelijkheden. De bouw van het eerste winkelcentrum in Oosterwold draait, behalve om biodiversiteit, ook om duurzaamheid. Op deze manier creëren we een gezonde leefomgeving voor iedereen. “Wij hebben als doel om in dit winkelcentrum een fijn winkelklimaat te realiseren voor de dagelijkse boodschappen in een groene omgeving, waarbij wij los van het welzijn van de mens, ook het welzijn van plant en dier willen verbeteren”, zegt Boon. 

Dat de focus tijdens dit project meer op duurzaamheid ligt dan bij andere projecten, komt volgens Boon door de locatie en door de grootte van de kavel. “Onze focus op duurzaamheid zal met name te maken hebben met het vergroten van de biodiversiteit waar deze plek om vraagt”, zegt hij. De locatie is bijzonder. “In Oosterwold moeten wij ons aan regels houden en aan de verhoudingen van opstal, groen, verharding en stadslandbouw.” 

Om de omgeving van het winkelcentrum in Oosterwold zo groen mogelijk te maken, komen er diverse groenstroken, bomen en zal de stadslandbouw op een creatieve wijze worden ingevuld. 

We willen 1Lijn, SminkInfra, Buro Boot en Evers partners alvast bedanken voor alle gedane werkzaamheden. Wij wensen Betsema Bouwgroep heel veel succes met de verdere bouw van Oosterwold.

We verwachten het totale winkelcentrum medio april 2022 in gebruik te nemen.