ONDERHOUD KORENBEURS GRONINGEN

GROOT ONDERHOUD AAN DE KORENBEURS GRONINGEN

MEER
OVER DIT PROJECT

Het monumentale pand uit 1865 aan de Korenbeurs in Groningen krijgt groot onderhoud en wordt volledig in ere hersteld naar de oorspronkelijke kleuren en materialen. Het pand huisvest sinds 2000 een filiaal van Albert Heijn. 

Omdat de Korenbeurs tot de Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg behoort, zijn er specifieke regels waaraan moet worden voldaan. In samenwerking met de gemeente Groningen, Jurriëns Noord bouw en Sax Architecten is een totaalplan opgesteld waarbij de Korenbeurs gerestaureerd wordt voor de komende generaties.

Samen met de Rijksdienst voor cultureel erfgoed hebben wij een rapport opgesteld aan de hand van uitgebreide controles van de buitengevel, de installaties en het dak. Zo wordt het metselwerk volledig vervangen en onderhouden. Daarbij worden alle ramen, deuren en kozijnen in de oude staat hersteld. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de originele materialen, wanneer deze nog bruikbaar zijn. De beelden van Neptunes, Ceres en Mercurius worden helemaal schoongemaakt en waar nodig gerepareerd. Daarna worden deze beschermd zodat ze de komende jaren minder vatbaar zijn voor slijtage. 

Wanneer het kleurhistorisch onderzoek is afgerond, wordt het gehele pand opnieuw geschilderd in de originele kleur. Zo maken wij de Korenbeurs weer klaar voor de toekomst.

Wil je meer informatie?